FKSP — super tip, jak získat pěkné brýle a přitom ušetřit

21. 9. 2020
Věděli jste, že si můžete pořídit krásné brýle, a přitom vás to nebude nic stát? Že existuje možnost, kdy vám zaměstnavatel rád poskytne příspěvek a bude to výhodné pro obě strany?

Ostře vidět s sebou nese potřebu obstarat si korekční pomůcku. Jednou za čas si musíte pořídit nové brýle nebo si pravidelně kupovat kontaktní čočky. Jen tak si zajistíte ostré a pohodlné vidění, které nás spojuje s okolním světem.

Bohužel, je tato potřeba spojená s finančními výdaji. Každý chce dobře vypadat a nikdo nechce mít tlusté, lesknoucí se brýlové čočky. U kontaktních čoček je zase naopak potřeba pravidelných nákupů. Současná doba není ale zrovna ta, která by byla předzvěstí blahobytu. Takže každý z nás řeší opakovaně otázku, KDE NA TO VZÍT? ŠLY BY KRÁSNÉ BRÝLE POŘÍDIT NĚJAK LEVNĚJI?

Brýle s příspěvkem

Pořídit si brýle levněji je možná snazší, než byste si mysleli. Řešení se nabízí v možnosti čerpat příspěvek z fondu FKSP (Fond kulturních a sociálních potřeb) u vašeho zaměstnavatele. Letos lze nově z tohoto fondu čerpat příspěvek na dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo speciální optické pomůcky. Váš zaměstnavatel vám může z tohoto fondu uhradit celé brýle, kontaktní čočky nebo přinejmenším poskytnout příspěvek, aby to tolik nebolelo.

Tento FKSP příspěvek se nedaní, takže můžeme mluvit zhruba o 20 % úspoře. Pokud by vám zaměstnavatel dal srovnatelnou částku k výplatě, museli byste ji zdanit. Pro zaměstnavatele je to ale také výhodné, protože si může dát tento váš benefit do nákladů.

Aby byl tento příspěvek osvobozen od daně z příjmu, musí být brýle předepsané lékařem nebo pořízené v oční optice, která je v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb. Tuto registraci všechny naše pobočky oční optiky Arte Optik splňují, takže nemusíte mít obavu, že byste u nás o něco přišli.

Co pro to mám udělat?

Nejdříve si zjistěte, jak je to s možností příspěvku z FKSP u vašeho zaměstnavatele. FKSP vedou většinou státní instituce, zejména školy a státní úřady. Od zaměstnavatele obdržíte individuální objednávku nebo si na tomto odkazu stáhněte tento formulář (odkaz). Ten se vyplní po uzavření zakázky, kdy se určí konečná částka a my se už o všechno postaráme. Na kontakt uvedený v objednávce zašleme fakturu. Pokud bude příspěvek menší než cena zakázky, dochází k vyrovnání mezi vámi a zaměstnavatelem.

Pak už jen čekáme na úhradu a obratem posíláme informační SMS, že si můžete své krásné nové brýle vyzvednout. Nejedná se o žádný složitý úkon.

Výhody FKSP příspěvku

  • příspěvek na brýle nebo kontaktní čočky v rámci FKSP je o 20% výhodnější
  • náklady na příspěvek má zaměstnavatel v nákladech
  • po uzavření zakázky stačí vyplnit objednávku a my se už o vše postaráme
  • jakmile přijde námi vyfakturovaná částka, pošleme vám SMSku a můžete se radovat z nových brýlí nebo kontaktních čoček

Moderní FKSP

Zájem o FKSP příspěvek na brýle nebo kontaktní čočky je doslova moderní záležitost. Mnoho institucí (zejména školy a státní instituce) často využívají tuto formu zvýhodnění pro své zaměstnance. S touto formou příspěvků máme v oční optice Arte Optik v Třebíči zkušenosti, takže vám můžeme garantovat bezproblémový průběh. Navíc splňujeme nutnost být v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb. Ten je podmínkou pro uplatnění FKSP bez zdanění.


Máme zkušenosti

Ve třech pobočkách oční optiky Arte Optik v Třebíči můžete bez obav využít příspěvek FKSP. Rádi vám změříme zrak a zhotovíme krásné nové brýle, které díky zmíněnému příspěvku pořídíte za velmi výhodnou cenu. Pokud například přemýšlíte o kontaktních čočkách, tak i na ně lze příspěvek FKSP využít. Proces uplatnění příspěvků FKSP je pro nás rutinou, takže se nemusíte obávat nějakých účetních zádrhelů.

Něco pro účetní

Legislativní náležitosti pro čerpání FKSP příspěvku naleznete ve vyhlášce č. 114/2002 Sb. Zde je v §4, odst. 2b je jmenovitě uvedeno co lze čerpat: dioptrické brýle, kontaktní čočky nebo speciální optické pomůcky.


Záleží na tom, zda bude optická pomůcka pořízená na základě poukazu od lékaře nebo v optikách s registrací v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb. Pokud není tato podmínky splněna, musí se příspěvek zdanit! To naštěstí v Arte Optik nehrozí.


Správně by mělo být na faktuře uvedeno, že pořizovaná optická pomůcka není ani částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Tak na co ještě čekat

Neváhejte a stáhněte si náš objednávkový formulář:
STÁHNOUT OBJEDNÁVKU (formát PDF)


Určitě doporučujeme mít nové brýle s aktuálními dioptriemi, takže můžete využít i naši službu měření zraku. Na tomto odkaze si můžete online zarezervovat termín. A možná právě teď je ten správný moment na odzkoušení kontaktních čoček. Klikněte na tento odkaz a jsou vaše (odkaz).

PS: Víte, co nejvíce platí na zamlžené brýle? Přece kontaktní čočky! Zažijte neomezené a nemlžící se vidění a objednejte se na odzkoušení kontaktních čoček právě teď.